Waarom de fiets?

De fiets is begonnen met het wiel. Voordat er sprake was van een fiets is een wiel uitgevonden, immers zonder wiel geen aandrijving van de fiets. In het begin van de 19e eeuw is de fiets uitgevonden door Carl Ludwig Friedrich Christiaan Freihher von Drais von Sauerbrun welke van Duitse komaf was.

Loopfiets

de loopfiets was de eerste fiets. De loopfiets is een fiets waarop je zit en je om de beurt af zet met je linker en rechtervoet. De eerste fiets bestond uit 2 wielen verbonden door een houtenbalk daarop moest je gaan zitten. Dit was de eerste fiets waar daadwerkelijk gestuurd kon worden.

Mensen wilde sneller en sneller vooruit komen, daartoe werd de fiets met een groot voorwiel uitgevonden. Het grote voorwiel zorgde ervoor dat je door 1 keer je trapper rond te trappen meer meters kon maken (omdat de omtrek van het wiel groter is). het opstappen op de “hoge bi” was er niet makkelijker op geworden, omdat het zadel boven het grote wiel is geplaatst. De hoge bi waren instabiel door de hoogte van het wiel, daarom zag je veel 3 wielers om te voorkomen dat de fiets om viel.

De fiets van nu.

De fiets zoals wij die nu kennen is omstreeks de jaren 80 van de 20e eeuw naar Nederland gekomen vanuit Engeland. James en John Starley maakten een fiets met 2 gelijke wielen en brachten het zadel naar achteren, tevens maakte deze 2 neven een ketting op de fiets voor een goede krachts overbrenging. Tot slot deed de luchtband zijn intreden, deze maakten de fiets vele malen sneller en comfortabeler.

Reacties zijn gesloten.