Mountainbiken in Nederland

Dat mountainbiken in Nederland een veel beoefende sport is staat vast. Toch is het voor veel mensen onduidelijk wat mountainbiken precies is. Vaak wordt het niet anders gezien als in het weekend op een mountainbike door de bossen rijden. In dit artikel leest u meer over de sport en vindt u informatie over routes in Nederland.

Ontstaan

Mountainbiken komt oorspronkelijk uit Amerika en is ontstaan rond de jaren ’60 / ’70 in Californië. Officiele mountainbikes bestonden toen nog niet, dus werden de fietsen vaak gebouwd door de gebruikers. In de late jaren ’70 begin jaren ’80 zijn de fietsproducenten gestart met het maken van mountainbikes. De sport ontwikkelde zich van relatief rustig fietsen door bergroutes naar een wat agressievere rijstijl waarbij snelheid centraal staat. Om deze reden zijn de fietsframes door de jaren heen ook ontwikkeld.

Mountainbike

Framesoorten

De frames van mountainbikes zijn in te delen in vier categorieën. De verschillen zitten hem in de vering die wordt toegepast. Iedere fietser heeft zijn eigen wensen en voorkeuren. De vier categorieën zijn:

Rigid
Deze variant van de mountainbike maakt geen gebruik van vering.

Hardtail
Dit frame heeft aan de voorzijde in de vork vering verwerkt. Deze fiets heeft geen achtervering.

Softtail
Dit frame heeft ook vering in de voorvork maar heeft de toevoeging van vering aan de achterzijde.

Dual, full suspension (fully)
Dit frame heeft vering in de voorvork, maar een speciale scharnierende vorm van vering aan de achterzijde.

Mountainbikeroutes

In Nederland zijn veel locaties die geschikt zijn om te mountainbiken. Een overzicht is te vinden op de pagina MTBroutes.nl. Op deze pagina vindt u een informatie over wel 158 routes ook wel playmillion genoemd binnen Nederland. MTBroutes heeft ook een app beschikbaar voor Iphone en Android, deze app kost op het moment van schrijven € 0,99 voor beide platformen. Op site vindt u nog meer informatie als video´s en links naar interessante sites.

 

Reacties zijn gesloten.