Het opbouwen van je conditie

Wat precies een goede conditie is, is voor iedereen verschillend: een racefietser heeft een andere conditie nodig dan iemand die net is bevallen of van een ongeluk herstelt. Je conditie moet je in staat stellen te doen wat je wilt doen. Een goede basisconditie stelt je in staat te leven zoals jij graag wilt of een bepaald doel te behalen. Je kunt op verschillende manieren aan je conditie werken. Dat kan bijvoorbeeld door te gaan fietsen, maar ook hardlopen wordt steeds populairder. Het is maar net wat je zelf prettig vindt om te doen. Je moet het natuurlijk wel leuk vinden, want alleen dan is de kans groot dat je gemotiveerd blijft. Stap je gedemotiveerd op de fiets? Dan is de kans groot dat je op korte termijn alweer afhaakt. Bedenk dus eerst wel goed welke sport je leuk vindt.

Het opbouwen van conditie

Eindelijk ben je zover. Het wordt tijd om iets aan je conditie te gaan doen. Maar de vragen die al snel te binnen schieten zijn: “Hoe gaat ik dit doen? waar moet ik beginnen”? Welke vorm van sport past bij mij en met welke sport kan ik het beste conditie opbouwen? Lukt mij dit om alleen te doen? Gelukkig is er tegenwoordig de sociale media en de vertrouwde mobiele telefoon met deze twee “hulpmiddelen” komt je een heel eind. Je kunt een app downloaden om langzaam te gaan hardlopen of te gaan fietsen.

Iedere stad heeft daarnaast wel een atletiekvereniging of een wielervereniging waar je jezelf kunt aanmelden en waar je in groepjes kan trainen. De indeling vindt plaats op basis van je niveau: beginner, gevorderden of amateurs. Een atletiekvereniging geeft soms trainingen voor de “moeilijke starter”. Hier wordt je in 10 lessen klaargestoomd voor het “grotere werk”.

We horen je al denken: maar wat als ik hardlopen of fietsen nou niet leuk vindt? Dan zijn er sportscholen waar je samen met een trainer/sportinstructeur via een schema aan je conditie kan werken. Dit door middel van cardiofitness. Deze vorm bestaat meestal uit een vijftal apparaten waarop je conditie opbouwt. Denk aan de fiets, de crosstrainer, de loopband en het roeiapparaat. Waar wacht je nog op? Kom in de benen en start vandaag nog. Begin met informeren en aanmelden.

Reacties zijn gesloten.