Fietsende forenzen gezonder

Fietsende forenzen gezonder

Mensen die lopend of fietsend naar het werk gaan zijn gezonder af dan automobilisten. Dit heeft niet alleen te maken met de verhoogde lichaamsbeweging en het binnenkrijgen van frisse lucht. Uit een Brits onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die met het OV reizen ook beter af zijn dan automobilisten.

Beter concentreren en minder stress

Tijdens het onderzoek is door de University of East Anglia (Norwich) en het Centre for Diet and Activity Research gekeken naar data van 18.000 forenzen. Uit deze data blijkt dat voetgangers en fietsers zich beter kunnen concentreren en minder last van stress hebben dan automobilisten.

Ook OV-reizigers
De leider van het onderzoek vond het vooral een verrassende bevinding dat forenzen zich ook beter bleken te voelen wanneer ze met het openbaar vervoer gingen. Te verwachten zou zijn dat de vertragingen en druktes onderweg stressvol zouden zijn, maar omdat het openbaar vervoer mensen de mogelijkheid geeft om te ontspannen, lezen, praten en voorziet in korte wandelingen (naar de haltes etc.) worden mensen er toch vrolijker van.

Reistijd

Uit het onderzoek is gebleken dat ook reistijd een grote invloed heeft op de mentale gezondheid van de werknemers. Hoe langer men in de auto zit op weg naar werk, hoe slechter het in sommige gevallen met hen psychologisch gesteld is.

Verschillende factoren

Bij het onderzoek is met verschillende factoren die van invloed kunnen zijn rekening gehouden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de thuissituatie, de hoogte van het inkomen, de afstand tussen woning en werk etc.

Naast het vergelijken van verschillende vormen van transport is er ook gekeken naar de invloed die een methode wisseling had op de mentale gezondheid van de reiziger.

Forenzend Nederland

In ons land reizen er dagelijks om en nabij de 4,5 miljoen mensen voor hun werk naar een andere stad of gemeente. Zo’n 3,6 miljoen Nederlanders werken in de gemeente waarin zij ook woonachtig zijn.

Reacties zijn gesloten.